48.
BARNE OG UNGDOMSMINNA
Nissen
Mitt forhold til nissen e vel ikke av det man kan kalle førr overbevisanes, bortsett fra at eg ha vikariert før den såkalte julenissen ved enkelte anledninga. Når eg sei julenissen, førklares det med at i min verden e det to sorta nissa. Det e den nissen som leve heile livet i fjøs og på låve, og den som bor ute i periferien, enten det no e på Nordpolen heller i Storhaugen.
Enkelte framstille den norske nissen som en brautanes fyr i lang rød kappe med ei messingbjelle i handa, og som sei: Ho-Ho. Den karen har ikke nokka i den norske eventyrverdenen å gjøre. Han førnærme den norske folketrua og rokke med den norske nissens tradisjona.
No har eg ikke nokka vitenskapelig dokumentasjon på nissans klesdrakt, levemåte heller adresse, Men i min eventyrverden har eg ei klår forestilling om at dem finnes og har kver sine oppgava. Fjøsnissen leve sitt liv sammen med katta og e en nøysom og pirkate kar som ikke like rot og slendrian. Hannes oppgave e å se at alt fungere og at dyran på gården har det godt. Han passe på at de firbeinte får godt stell og tar seg av syke dyr. Han trøste òg når nokken har det trist. Gammel folketru og tradisjona passe han på, førr på en skikkelig norsk nissegård e det ikke rom førr slendrian. Redskapa og andre ting ska ikke ligge å slenge på gårdsplassen. Alt har sin bestemte plass i nissen sitt system. Gammel folketru sei òg at redskapa og andre gjenstanda må stå inntel veggen på juteaften, førr dem som farte ute den kvelden har det travelt, og hvis dem blir hindra blir det trasige tie. Det e fjøsnissen klår over, så på de gårdan som har nisse e alt reint og ryddig på julekvelden. Tel gjengjeld førr alt arbeidet ska han ha julegrøt med rosiner, sukker, kanel og et diger smørøye i midten, servert på låven julekvelden. At nokken gårda ikke har fjøsnisse kommer antakelig av at man ha glømt tradisjonen med grøt tel nissen. Fjøsnissen e en grei kar, men e det nokka han ikke like, då går han.
Klesdrakten tel fjøsnissen kan ikke sammenlignes med julenissens. Eg ser førr meg at han har varme og solide heimelaga klær. Dem e ikke fagerik, men gammel fjøsnissetradisjon tellate at nisselua og strømpan har duse og naturlige farga.
Alt i alt kan man nok kalle fjøsnissen førr en solid arbeidskar. Han gjør alt arbeidet som husbondsfolket ha glømt å gjøre, både ute og inne i fjøs og stall. Det gjør at både menneska og dyr trives. Selv om han har sine bestemte meininga og krav, høre han tel både i fjøs og stall, og i min eventyrverden.
I motsetning tel fjøsnissen e julenissen en meir fargerik og åpen person. Han bor der ei bestemor, en bestefar eller andre førtellera bestemme. En myte førtelle at han bor på Nordpolen, men det kan diskuteres, førr alt avheng av kem som førtelle og den bygda vedkommende bor i. Så han kan like godt bo i Storhaugen eller Langbakken. Han har stor familie og framkomstmidlan hannes variere også med førtelleran. Men han kommer alltid fram på julekvelden. Eg ha hørt at han bruke reinsdyr, geitebukk, snyskuter trøsykkel og andre framkomstmidla. Ja, eg veit med sikkerhet at han òg ha brukt bil, men det veit ikke førtelleran.
Julenissen sine oppgava e å bringe ut julegava på juleaften. Han ska vistnok åsså føre kartotek over snille barn. Så førtelle nokken at han har eget verksted kor heile familien arbeide, Han ska òg være forbilde og gjøre folk gavmilde og kontaktskapanes. I likhet med fjøsnissen e han glad grøt, så han stikk nok innom låven på julekvelden. Kvert år før jul e julenissen å treffe, ikke berre på julaften, men nokså lenge før jul. På butikka, kjøpesentra og butikkvindua e han et symbol på en heilt anna verden enn der han i virkeligheten starta. Litt anna misjon har han i førjulstia når han stikk innom barnehaga, gamlehjem eller på veldedighetsbasara. Han kan brukes tel så mangt, den karen.
Tradisjon og folketru kreve at klesdrakten tel julenissen ska være fargerik. Eg ser han førr meg omtrent sånn: Rød nisselue (varemerke for nissen), rød trøye, blå bukse, røde strømpa og rødt/kvitstripat skjerf, og sia eg stamme fra komagfolket sitt rike e komaga det selvfølgelige fottøyet (men han får sjølsagt lov tel å følle moten).
Selv om julenissen e importert, e en grein av julenisseslekta blidd så ekte norsk at den e tadd med i folkesjela, enda den ikke e i slekt med folketruas fjøsnisse. Men dem har det tel felles at begge i utgangspunktet står for det gode på kver sin måte.
Eg håpe inderlig at vårres fjøsnisse og den norske greina av julenisseslekta fortsatt får bestå. Så mi henstilling tel riksantikvaren e at dem må fredes. Og for arbeidsplassan sin del må vi vel òg godta den kommersielle nissen med hannes skrøpeligheta. Det blir en kunst å holde de her nissegreinan fra kverandre, men vi får prøve så godt vi kan.
God jul
------------