28.
BARNE OG UNGDOMSMINNA
Oppvekst i trange kår
Eg e fødd og oppvoksen i en fiskar- og småbrukarfamilie på Mellemjord i Lyngen. Min etniske bakgrunn e nokså ubestemmelig, men eg betrakte meg som Nord-Tromsing. Det ha eg kommen fram tel ved eg på egenhand ha vurdert de forskjellige etniske bestanddelan. Det e vel nokså sikkert at eg e omtrent 40% kven, 20% same og 30% norsk. Det sko bli 90 %. Resten består av 1 % pomor bakgrunn, 1/2 % Hanseat og de andre 8 1/2 prosentan e forskjellige krydderblandinga som telsammen gjør meg tel Nord-Tromsing, og nokka reinere rase finnes ikke.Nord-Tromsingen har en humor som kan minne om storhavet, men innimellom ane man en humor som i sin stillferdighet minne om en sommerlig bris ut fjorden. Det bevise følgende historie. I et bryllup et sted i nordfylket va maten god og talan mange. Telslutt syntes ho gamle bestemor at ho måtte seie nokken ord tel de unge. Ho avslutta talen med følgende ønske. -Ja, kjære barnan mine, måtte lykkens sol skjenne over dokker som den ha skjent på meg og han bestefar i vårres ekteskap. Då e det at det kommer stillferdig fra bestefaren. -Då blir dem ikke solbrent i alle fall.
Det å være fiskar og småbrukar i de hårde tredve-åran, va ikke nokka liv i forhold tel seinere tie. Vi som vaks opp før og under krigen i en sånn familie, fikk tidlig se slitet og forsakelsan som vårres foreldra opplevde. Før eg går videre ska eg ta med nokka eg ha skrevve om akkurat de her menneskan: No heita det og at han va fiskar og småbrukar, men i virkeligheta va han fiskar og ho småbrukar. Som eg skreiv hadde han en tittel mens ho berre va kjerringa tel den og den. Vi onga blei ette kvert en ting mella de her to, førr då vi blei større va vi både på sjøen og i potetes-landet. Vi fikk tidlig et forhold tel det å arbeide. Det starta pent og forsiktig med at vi blei vekt opp om morran førr å jage kyrne på beite. Så blei det å hente reint vann, med børtre og to små spann. Med alderen vokste oppgavan. Vi va ikke så gamle karan før vi fikk utlevert tre toms ljåer for at vi sko lære å slå. Den første tia ble vi plassert på tørr-rabba, førr en gammelonkel va den som dirigerte. Ette kvert klarte vi eksamen med glans og fikk lov tel å slå i lag med de voksne.
Arbeidsåret, sånn som eg huske det, va inndelt i forskjellige gjøremål og onne. Om vinteren va det heimkjøring av ved og torv, helst førr de voksne reiste tel Lofoten. Men hvis myren va dårlig frosset måtte det gjøres av oss unga seinere. Ellers va det å sørge førr brensel og vann tel fjøs og stue. Førr man fyrte også i fjøsen, nokka eg ska komme tilbake tel. Når våren kom va det festdag når man kunne sleppe dyran ut på beite. Då va både ungan, matmor og dyran like glade. Med våren fulgte våronna. Man kjørte ut gjødsla og harva potetland og åker. Når gjødsla va begynt å tørke så sloga man den sund. Sloga va laga av ris. Seinare brukte man gammel kjetting tel sloge. Så setta man potesen, og tilslutt blei grønnforet sådd. Grønnfor va bygg heller havre som sku brukes tel for. I min tidlige barndom blei det òg dørka litt hvete. Eg huske enda en handdrevet treskemaskin som dem hadde på nabogården. Den vanlige måten å treske på va at man brukte treklubbe som va festa med tau tel handtaket. Ette våronna kom torvtakinga. Då rauk det fra utallinge grue over heile torvmyra. Eg har skrevve mye om det her før, og tar ikke med meir no.
I St.Hans-tia bar det tel skogs førr å felle veden tel vinterbrendslet. Det va et fint arbeide i godt vær, så selv med flue og klegg va det av de meir populære gjøremålan. Ette det va det stillstand tel høya begynte. Høya begynte seint og varte lenge. Førr det meste va ljåslåtte. Berre de slettaste vollan blei slådd med maskin. Man slo overalt, det va nesten galt hvis en grasdott sto igjen. De gamle skrapte sammen gras utover høsten, og meinte at høya sko vare tel Mikeli (mikkelsmess 29. september). I mellatid va potetesen tadd opp og grønnforet va slådd. Poteteskålen blei hesja og tørka tel for. Litt seinere va det slaktetid og høstpløying. Høstpløyinga gjorde man ved at to gårda slo seg sammen sånn at man hadde to hesta, Det beste med høstpløyinga va at første pløyar-dagen blei det kokt fersk kjøttsuppe. Det e nesten sånn at eg enda kjenne smaken av den. Før året va omme kom juleforberedelsan, og man begynte så smått å forberede det lofotkaran sko ha med seg.
Vi hadde en gammel lyngshest på gården, og vi va ikke så gamle karan før vi fikk lov tel å kjøre med den. Eg va så liten at eg måtte stå på en margarinkasse førr å få selan på den. Hesten va gammel og litt lunefull, så hvis han såg ei saftig grastygge på andre sia av veien, nøtta det ikke førr en liten pjokk å stoppe han.
Vårres liv va inndelt i tre avdelinga. Det va skolen, arbeid og lek. No va det sånn at vi gikk to vikke på skolen og hadde to vikke fri. Allikevel va det en balansegang førr å få kabalen tel å gå opp i de to skolevikken. Arbeid va nokka som va innarbeidd i systemet. Selv om hendem va små og kreften ofte ikke strakk tel, føltes det som om at det monna. Balansegangen mella arbeid og lek va vel det vanskeligste. Ofte va leken så intens at man glømte at oppgavan heime venta. Men man hadde òg et innebygd varslingsanlegg som sa ifra kor langt man kunne tøye skinnfellen. Det kunne være bittert å gå heim å hyppe potetlandet når motstanderen leda 17-16 i fotballkampen.
Arbeidsoppgavan, særlig når han sjøl va vekke, kunne være mange. Man lærte å løyse problema, ofte på sin egen måte, men i de fleste telfellan va dem gode nok tel å fungere. Et eksempel på det va at eg en dag fikk lapp med meg tel skolen om å få fritt tel å sko hesten. Det va selvfølgelig en nødløysing, men vi hadde vært med på det så mange ganga at vi visste ka man sko gjøre. Et anna eksempel va då eg gikk på Solhov og ba om å få fritt tel å fare heim førr å sko hesten, reagerte styreren. Ikke berre likte han henvendelsen, men aldri hadde nokken eleva hadd en sånn begrunnelse førr å få permisjon. Eg fikk den tia eg trengte.
Jorda og fjøsen va berging på alle vis. Svikta det der va familien ille ute. Derførr va vi unga òg involvert i alt som hadde med fjøsstell å gjøre. Om vintran va det vann, kjøring, høytåging, og ikke minst telleggsfor tel dyran. Det vanlige va å hente tang ved fjæresjø. Det kunne ofte være en kald og våt fornøyelse. Mange ganga blei det å ta hesten førr å kjøre ette sild, når Kjosen va sperra med landnot. Det hendte òg at lodda dukka opp i fjorden, og den ga et kjærkommet tilskudd tel løypinga. Ja, førr man hadde grue i fjøsan med ei diger gryte som man kokte løyping tel dyran. Det kunne være husholdnings-avfall, fiskeslog, sild, lodde, cellulose (kostfiber) under krigen, og høy som va blidd vaska p.g.a. at dyran hadde trødd det ned. Varmen fra grua og dyran sine lyda ga en spesiell stemning i fjøsen. Om våren hogde man selje og la ut førr at sauan kunne gnage barken av den. Man hogde bjørk og brukte kvistan og toppan tel for. Det kallte man førr brom.
Men det va ikke berre på landjorda vi va med, sjøen va den andre livberginga. Vi va ikke gamle karan før vi rodde ut ette kokfisk. Familien va avhengig av det han sjøl tjente på turan, men det va dem heime som måtte løyse kverdagsprobleman. Inn i det bildet kom også vi unga med. Når veret va bra va det vanlig at vi hjalp til med å skaffe fisk tel middag. Om våren i fiskelause tie va det ikke uvanlig at vi grov makk førr å egne en lin-stubbe fram med landet. I den tia kom rognkjeksa opp førr å gyte, og torsken og anna fisk fråtsa i kjekse-rogn. Det va sånne ting som ga spenning og tilfredshet, når man kom på land med fisk førr lange periode. Då va strevet med å grave makk og rote i iskaldt leirvann glømt. Fra første roturen va vi innprenta med å være forsiktig i båten og aldri stå oppreist. Men vi va heldig for vi hadde gode og sikre båta. Vi disponerte en tre-rors kjekse som tilhørte min onkel. Det va en solid og mandig båt, og va kjent som skarpseilar. Men seil fikk vi ikke bruke. Når vi brukte den va de voksne trygge. En båt som vi brukte enda oftare va ei tre-rors Saltværings-spisse som va brukt tel lever-roing i Lofoten. Det va enkelte som rodde rundt på hamnen i Lofoten og kjøpte lever. Spissa va vomdiger, tung-rodd og enda tøngere å sette opp. Men sånne bagatella va ikke tel hinder førr oss. Vi hadde mange gode fangsta med den. Vi brukte òg en to-rors Bindals-kjekse, men den fikk vi ikke bruke uten at voksne va med. Den va slank som ei pil og va et syn, påsto båtelskera.
Naturalhusholdning i trange tie gjorde at folk prøvde alt. Vi hadde en nabo som brukte å sette nisegarn førr å få kjøtt, men han brukte òg nise-tarman tel hyseagn. Samme karen tok aldri i mot en vinter i sine velmaktsdaga uten å ha ei halv tynne spekesei, ei halv tynne speketorsk, ei halv tynne spekehyse og minst ei tynne spekeauar i bua. Ofte, når det va elendig fiske, brukte man å gå tel han førr å kjøpe spikkefisk tel en middag. Samme karen førtellte også at då han va barn setta dem haresnare på saustian om sommeren og høsten, førr å få kjøtt tel avveksling fra vassgrøten og spikkefisken. Det fikk dem både om morran og om kvelden.
Det som berga folket gjenna trange tie va at det va fisk nok i sjøen. En eldre kar førtellte tel meg at når dem sko ha fersk hyse til middag, skudde dem berre ut båten så langt den gikk uten å bruke åra. Det va òg vanlig at man kunne drage over hundre storsei på nokken tima med bare èn ongal på juksa. En anna ting va samholdet i bygden. Når den første kassen med lofotfisk kom, delte man med andre. Sånn fortsetta det tel siste kassen va kommen. Når den første kua kalva va det naturlig at man blei sendt med melk tel dem som va enda dårligere stilt.
Ette kvert som man blei eldre følte man større ansvar. Man trok småjobba kor som helst. Det ga ikke så mykke kontanta, men det man tjente gikk ofte tel buksetøy heller andre klesplagg. En av de første jobban eg hadde i større sammenheng fikk eg heilt tilfeldig. Far min og eg hadde fådd plass med en juksabåt tel vår-finnmarka. Nokken daga før vi sko reise kom det brev fra det nystarta kraftlaget at kver familie sko betale 200 kr i egenandel, og man sko gå i gang med linjehugging fra Lyngseidet inn tel Pollen. Det va naturlig at eg blei utpekt tel å ta meg av den oppgaven. Det va bittert, førr eventyrlysta va stor. Timelønna va veivesen-tariff, og den va kr. 2,26. Då arbeidet med linjehugginga va ferdig hadde eg dekka de 200 kronan, og fikk enda utbetalt litt over etthundre kroner.. Det va svartår på Finnmarka, så far min hadde bare 1 krone og litt over søtti øre i lott på den turen.
Det fortelles mange historie fra åttringens daga. Veien tel Lofoten heller Finnmarka va lang, og kunne òg være knallhård. Et båtlag fra Lyngen va på tur tel Lofoten i en forykanes nordvest-ramling. Ette en hård seiltørn kom dem omsider tel Finnsnes. No va det her i den tia de første dampbåten hadde begynt å trafikkere. Då dem la tel kaia på Finnsnes kom kaiformannen og ropte: -Såg dåkker nokka tel lokalen? Då e det at høvedsmannen svare: -Nei, han stakkar, han e ikke vær for dampen i dag.
Det va ofte sånn at når gutan va konfirmert begynte dem å se seg om ette arbeid, førr hendern måtte sving, og lediggang va det ikke plass til under sånne forhold. Førr de fleste va det fiskebåten som blei demmes første arbeidsplass. En troverdig mann fortelte at han og brødrene som tolv-trettenåringa måtte være med å trekke auarsgarn under Lyngstadlandet. Dem blei vekt opp i femtia om morran. På overfarten hendte det at dem sovna på tofta med åran i handa. Då stakk faren sjøvotten i sjøen og drefsa det iskalde vannet i ansiktet på dem.
Men det va òg mange fine daga både førr meg og alle dem som fra barndommen blei vant tel et fellesskap i kampen førr å leve et nokka så lunde normalt liv. Midtnattsolnetter med enorme mengde sjøfugl på seivøe va eventyr førr oss, men òg for dem som sleit på havet året rundt. Gode tura på Lofoten og Finnmarka skapte ei spesiell stemning i familien. Det blei òg fortelt historie fra søkkenotas daga ute på Tarran, Lyngsgrunnen, Gjesbåen og Råsa. I fjorden va det den gang ikke lov å sette seigarn på grunnan før 20. august. Ved midnattstid gikk garnan i sjøen. Det va nesten som festdag når båtan kom på land med 2-300 storsei.
I min ungdom nådde eg å prøve meg på forskjellige områda. Som fiskar va eg med landnot og snurpenot ette sild. Seifiske med not, garn og juksa. Finnmarksfiske med juksa og lina. Bankfiske på Nordkappbanken fikk eg òg med. Videre Reketråling på fjorden, loddefiske og alle forma førr heimefiske på fjorden.
Ellers ha eg vært anleggsarbeider, gårdsgutt, slåttekar, linjearbeider, fiskearbeider, tømmerhoggar, fabrikkarbeider på rekfabrikk og bryggeri, pelsdyrrøkter og forskjellige handtlangarjobba. Den mest originale tittelen eg ha hadd i mitt yrkesaktive liv fikk eg de to siste månen under min militærtjeneste. Då va eg bataljonsnekkar i Feltartilleribataljonen i Brigade Nord. Jobben fikk eg fordi eg hadde gådd på den praktiske linja på Solhov. Men eg understreke at snekkar ha eg aldri vært. Men å kutte plate i små firkanta, og male dem i bataljoenens farga, det klarte selv eg.
Mangt og mykke kunne vært sagt og skrevve om den tia, men eg ska ikke gjør som som va kjent førr sine lange tala. Han snudde timeglasset mange gang, og folk blei trøtt. På slutten av sin tale sa han en gang: -Eg ser at min kjære menighet begynne å sovne, men eg kjenne min menighet så godt at eg veit at dokker tåle ett glass tel.
Eg ha mange ganga fortelt at slitets saga må vi aldri glømme. Derførr e eg uendelig takknemlig at eg har fådd tid tel å tenke tilbake. Vi som opplevde trange tia veit at vårres folk i nøysomhet og i blodslit, klarte det kunststøkke det va å gje oss en god og fin barndom og ungdom. Kan hende va buksa lappa, men ho va rein. Fottøyet va ikke alltid i samsvar med det nokken meinte, men vi lærte oss å leve med at vi va en lågkaste. Vi forsvarte oss med knyttneve og naseblod når det røyna på som verst. Allikevel va førsoninga rett rundt hjørnet, sånn at vårres aktiviteta kunne fortsette i fred og fordragelighet.
I ettetid ser man at det e mange ting som sko ha vært tadd vare på, men i ei oppjaga tid og med en bruk og kast mentalitet, blei det man kallte førr gammelt skrot overlatt tel forfall heller også ødelagt. En ting eg sko ha hadd i dag va ei gammel to-roms Saltværingsspisse eg kjøpte på Kvaløya i 1961. Båten hadde stådd elleve år i naust, og va full av gammelt garnbruk. Eg og en kompis drog spissa ut av naustet, smurte litt margarin hist og her, og rodde den over Balsfjorden. Spissa va nesten oval som et trau og hadde eikespant. Ho hadde vært utstyrt med seil, og va brukt tel å føre melk tel byen. Den råtna dessverre opp bak en naustvegg i Lyngen.
--------